Tenniskids competitieprogramma

Doe mee met de tenniskids competities voor kinderen t/m 12 jaar!
Meer achtergrondinformatie vind je op www.tenniskids.nl

Tenniskids en het kleurensysteem
De KNLTB competitie voor de jeugd t/m 12 jaar is sinds 2013 ingrijpend veranderd, en heeft een nieuwe naam gekregen: tenniskids.

Het idee is dat jonge kinderen regelmatig kortere competitiewedstrijden spelen op kleinere tennisbanen met een aangepaste bal, passend bij hun leeftijd. Iedere leeftijdsfase is gekoppeld aan een 'kleur' (zie onderstaande leeftijdsindeling).
Tenniskids

Rode kids
Dit zijn kinderen in de leeftijd t/m 9 jaar. Zij spelen met een grotere rode spons/foam bal op een minibaan. Zodra kinderen 8 jaar zijn (reken met geboortejaar) is het mogelijk om over te gaan naar een oranje baan.

De competitie heet de "Tenniskids World Tour" en bestaat uit een voorjaarscompetitie (6x in maart t/m augustus) en een najaarscompetitie (3x in september t/m november). Deze wordt meestal op de 1e zondag van de maand gespeeld vanaf 9:00 (ca. 1½ tot maximaal 2 uur).

 • Kinderen moeten lid zijn van TV Neckslag.
 • Er worden uitwedstrijden en thuiswedstrijden gespeeld die buiten plaatsvinden.
 • Er worden alleen enkels gespeeld. Alle aanwezige kinderen worden ter plekke in 2 groepen verdeeld die door elkaar en tegen elkaar spelen.
 • Spelregels: er worden korte partijtjes gespeeld om wie het eerst 7 punten heeft gehaald, dus 7-6 is einde partij, geen games tellen. Serveren gaat om de beurt, mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een 2e servicebeurt als de 1e poging fout gaat. Bij de service geldt de enkelspelzijlijn als nieuwe servicelijn, in de rally geldt de dubbelspelzijlijn als achterlijn.
 • Aan het eind van de competitieochtend wordt geteld wie van de twee groepen de meeste partijtjes heeft gespeeld en daarmee heeft gewonnen.

Oranje kids
Deze kinderen spelen op een 3/4 baan met een oranje bal. Deze bal is al wat sneller dan een rode bal.

De competitie heet de "Tenniskids World Tour" en bestaat uit een voorjaarscompetitie (6x maart t/m augustus) en een najaarscompetitie (3x september t/m november). Deze wordt meestal op de 1e zondag van de maand gespeeld vanaf 9:00 (ca. 2½ tot 3 uur).

 • Kinderen moeten lid zijn van TV Neckslag.
 • Er worden uitwedstrijden en thuiswedstrijden gespeeld die buiten plaatsvinden.
 • Er worden enkels en dubbels gespeeld, waarbij de dubbelpartner zoveel mogelijk van de eigen vereniging is. De dubbels worden ‘ad random’ door een computerprogramma samengesteld.
 • Spelregels: oranje speelt partijen om twee gewonnen tiebreaks, waarbij iedere tiebreak gaat om 7 punten met een verschil van 2 punten. Serveren mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een 2e servicebeurt als de 1e poging fout gaat.
 • Er worden alleen partijresultaten bijgehouden zoals winnaar of verliezer, bijv. Pietje wint, Jantje verliest. Iedere speeldag wordt een ploeg binnen de poule dag winnaar.

Groene kids
Vanaf 10 jaar is het mogelijk om met de groene langzame bal op de groene baan te spelen. Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis en kan in KNLTB wedstrijden t/m het 12e jaar. Bij de groene wedstrijden start het DSS (Dynamisch Speelsterkte Systeem) en worden punten voor de speelsterkte behaald.

De Groene competitie wordt op woensdagmiddag gespeeld, meestal vanaf 14:30.

 • Kinderen moeten lid zijn van TV Neckslag.
 • Deelnemende junioren moeten het jaar van het competitieseizoen in de leeftijd 10 t/m 12 jaar zijn of worden. Er wordt géén leeftijdsdispensatie verleend.
 • De ploeg bestaat uit minimaal 4 personen, bij voorkeur 5 personen.
 • Er worden per competitiewedstrijd 4 enkelspelen gespeeld en 2 dubbels. Jongens en meisjes spelen door elkaar.
 • Spelregels: er worden 2 sets gespeeld om 4 gewonnen games (start op 0-0) met een verschil van 2 games (bijv. 4-2, 5-3). Bij een gelijke stand van 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Indien een beslissende 3e set moet worden gespeeld, wordt deze vervangen door een beslissende wedstrijdtiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Het Beslissend Punt Systeem (bij 40-40 winnend punt) wordt toegepast.
 • Partijresultaten tellen mee voor het DSS.

Fase geel
Dit zijn kinderen die met ‘normale’ tennisballen spelen op een volledig tennisveld en zijn het Tenniskids programma ontgroeid. Deze groep valt onder de junioren t/m 17 jaar.